El risc de patir un atac cibernètic és un dels grans reptes als que s’enfronten les empreses i les administracions avui dia. “La ciutadania, en general, encara no ha pres consciència dels riscos que comporta tenir una actitud passiva pel que fa a la seguretat digital”, ha assegurat Jordi Serra, el director del Màster interuniversitari de seguretat en les TIC de la UOC. En aquest sentit, ha destacat que “bona part de les empreses i ajuntaments petits i mitjans de Catalunya no tenen en compte la seguretat digital”, i per tant, “encara la perceben com una despesa i no com una inversió”.
Un total de 330 persones han assistit avui al II Congres en Seguretat a la Xarxa a Reus, organitzat conjuntament per la UOC, la URV i el Clúster TIC Catalunya Sud amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, una cita que representa la major trobada anual de divulgació en el sector de la seguretat digital a Catalunya. El Congrés vol sensibilitzar els ciutadans i les empreses sobre la necessitat d’establir mesures per protegir la seva informació digital. De fet, l’organització del congres ha assegurat que el 50% dels usuaris utilitzen una unica contrasenya en els diferents comptes que tenen a Internet.
“És molt còmode posar una contrasenya d’1234, però aquesta contrasenya surt en un llistat de les pitjors que hi ha al món”, ha assegurat Jordi Castellà, professor agregat de la URV, qui també ha dit que tancar una xarxa digital és com tancar la porta de casa”. Castellà ha deixat clar que la seguretat no és un producte -com per exemple un antivirus- sinó que es tracta “d’un procés que s’ha d’anar fent progressivament”. A més, Castellà ha volgut alertar a la ciutadania dient que “la informació teva és valuosa i tu ets una mercaderia que està circulant per la xarxa”. Per això ha concretat que “a través d’aquestes jornades volem dir-te, si t’agrada l’exhibicionisme, endavant, però has de saber que corres un risc que has de valorar”.
Estudiants d’informàtica, acadèmics, empresaris i forces de seguretat de l’Estat han omplert l’Auditori Antoni Gaudí de firaReus durant tot el dia, on han assistit a diverses ponències i taules rodones on s’han tractat temes com la ciberseguretat en l’entorn públic, el ciberespionatge, així com també tallers demostratius per promoure un accés segur als diferents dispositius.
Els atacs es traslladen dels ordinadors als mòbils
Serra ha destacat que l’objectiu dels hackers ja no són tant els ordinadors com els dispositius mòbils. “Ara ja no es produeixen troians per ordinadors, sinó que van dirigits a tauletes i telèfons mòbils”, ha dit destacant que aquesta tendència s’ha consolidat al llarg del 2013 i 2014, sent Android el sistema més assetjat. “La indústria dels antivirus o la seguretat sempre és reactiva, sempre intenta arreglar el mal que han fet els altres”, ha assegurat.
Pel que fa a les noves tendències, el representant de Barcelona Digital, Pedro Sánchez, ha destacat que el hacker ja no és un jove delinqüent sinó un professional molt cotitzat per les empreses. “El hacker ja no actua per ego, sinó per tenir una moto davant la porta de casa seva”. En aquest sentit, Vicente Díaz de Kaspersky Lab ha explicat que cada vegada més els governs són agents de ciberatacs a altres administracions, en un context internacional on bona part de les estratègies de defensa i seguretat ja passen per la xarxa.
Els rectors de la UOC i la URV, Josep A. Planell i Josep Anton Ferre; i el regidor d’Empresa Innovació i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, Marc Arza, han inaugurat unes jornades on han estat presents acadèmics i professionals referents en el sector com Vicente Díaz, Urko Zurutuza, Pedro Sanchez, Tomas Roy o Nacho Alamillo.